Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

2
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Skandynawskie podium w prestiżowym konkursie kulinarnym: Norwegowie pojadą na finał Bocuse d'Or

Monika Pianowska

23 marca 2024 09:00

Udostępnij
na Facebooku
1
Skandynawskie podium w prestiżowym konkursie kulinarnym: Norwegowie pojadą na finał Bocuse d'Or

Konkurs został ustanowiony w 1987 roku przez mistrza kuchni Paula Bocuse. [zdjęcie poglądowe] stock.adobe.com/licencja standardowa

20 drużyn rywalizowało o miejsce w finale najważniejszego na świecie konkursu kulinarnego, Bocuse d'Or. W tym roku europejscy kucharze 19 i 20 marca prezentowali swoje umiejętności w Trondheim, a podium zdominowały kraje skandynawskie.
Brązowy medal, z Håvardem Werklandem na czele, zdobyła Norwegia, a srebrny medal przypadł w udziale Szwecji pod wodzą Gustava Leonhardta. Drugi raz z rzędu Dania, tym razem z Sebastianem Holbergiem Svendsgaardem jako szefem, przekonała jury i zapewniła sobie pierwsze miejsce swoją interpretacją kuchni norweskiej. Håvard Werkland na co dzień pracuje w Sali Lustrzanej hotelu Britannia w Trondheim.
Oprócz nich do międzynarodowego finału Bocuse d'Or 2025 w zakwalifikowało się siedem innych państw europejskich: Wielka Brytania, Francja, Węgry, Włochy, Islandia, Słowacja i Finlandia.

Menu inspirowane fiordami

W europejskiej rundzie eliminacyjnej każdy zespół miał pięć i pół godziny na wykonanie dwóch zadań konkursu. Pierwsze polegało na stworzeniu dania z mięsem renifera z regionu Røros. Drugie również opierało się na dziedzictwie gastronomicznym regionu, koncentrując się na skrei, przegrzebkach z Frøya i sztokfiszu, którym towarzyszyły trzy dodatki (dwa musiały być pochodzenia roślinnego). Ponadto dania miały mieć w sobie składnik reprezentujący kuchnię kraju uczestniczącego w zawodach. Wszystkie przepisy musiały także zawierać Aquavit, tradycyjny norweski alkohol.
Bocuse d'Or to najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie. Wielki finał odbywa się co dwa lata w styczniu w Lyonie. Konkurs został ustanowiony w 1987 roku przez mistrza kuchni Paula Bocuse i od tego czasu przekształcił się w ogólnoświatowy konkurs w sztuce gotowania. Czasem nazywany jest „Gastronomicznymi Igrzyskami Olimpijskimi”.
Źródła: bocusedor.com, falstaff.com
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


kotadolf .

23-03-2024 10:27

SUPER! Beda mieli okazje zaprezentowac, swoje potrawy narodowe: pizze i kebab!!

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok